Deze basistips voor het goed ventileren van een publieke ruimte zijn op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport door TNO opgesteld.

Ventileren in openbare ruimtes

Ventileren doe je 24 uur per dag maar is vooral belangrijk als er mensen in een ruimte zijn. Ventilatie is nodig om schadelijke stoffen en geurtjes en uit een ruimte af te voeren.

Een ventilatiesysteem bestaat uit drie onderdelen:

  • Toevoer
  • Luchtdoorvoer
  • Afvoer


Toevoer

De toevoer zorgt ervoor dat frisse lucht de ruimte binnenkomt. Dat kan via gevelroosters, via klepramen, via luchtkanalen en met behulp van mechanische toevoersystemen. Een mechanisch systeem gebruikt altijd een ventilator.


Luchtdoorvoer

Een luchtdoorvoer, ook wel overstroom voorziening genoemd, wordt gebruikt om lucht van de ene naar de andere ruimte te krijgen. Dat is nodig om frisse lucht toe te voeren aan een ruimte waar geen toevoer aanwezig is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij toiletten waar alleen afvoer is. Een spleet onder de deur of een rooster in de deur zorgt ervoor dat frisse lucht het toilet in kan.


Afvoer

De afvoeronderdelen zorgen ervoor dat lucht uit een ruimte naar buiten wordt afgevoerd. Dat kan via gevelroosters, via klepramen, via kanalen en via mechanische afvoersystemen. In toiletten wordt de lucht vaak mechanisch afgevoerd.


Airconditioning en luchtgordijnen

Airconditioning units in een ruimte en luchtgordijnen zijn geen ventilatiesystemen. Deze systemen zijn bedoeld om de luchttemperatuur in een ruimte te regelen. Ze voeren geen frisse buitenlucht toe en voeren ook geen lucht uit de ruimte af.

Airconditioners worden meestal gemonteerd aan de wand of het plafond. Soms worden ze ingebouwd. Een airconditioner koelt alleen de lucht in de ruimte. Door de koele lucht ontstaat soms de indruk dat er frisse buitenlucht wordt toegevoerd. Dat is niet zo.

Een airconditioning unit kan prima worden toegepast als er op een andere manier voldoende frisse buitenlucht wordt toegevoerd. Dit kan bijvoorbeeld via gevelroosters, klepramen en/of een mechanisch ventilatiesysteem.

Een luchtgordijn blaast lucht naar beneden bij een open toegang. Een luchtgordijn is geen ventilatievoorziening. Er wordt lucht uit de ruimte aangezogen en met kracht naar beneden geblazen. Een luchtgordijn zorgt ervoor dat er geen koude buitenlucht naar binnen komt bij een openstaande deur. Denk hierbij aan winkels.