Deze basistips voor het goed ventileren van een publieke ruimte zijn op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport door TNO opgesteld.

Verschil tussen ventileren en luchten


Ventileren

Ventileren betekent frisse lucht toevoeren en vervuilde lucht afvoeren. Frisse lucht komt rechtstreeks van buiten. We noemen frisse buitenlucht ook wel “verse lucht”. Ventileren doe je 24 uur per dag. Het toevoeren van frisse lucht is vooral belangrijk wanneer er mensen in een ruimte aanwezig zijn. Zo zorg je dat ongezonde stoffen zich niet kunnen ophopen. 


Luchten

Naast ventileren bestaat ook luchten. Luchten betekent: in korte tijd extra veel frisse buitenlucht binnenlaten. Dit kan bijvoorbeeld door de ramen en deuren 10 tot 15 minuten wijd openen te zetten. Luchten kan je doen als een ruimte niet fris ruikt. Luchten kan ook helpen om de concentratie aan virussen in de lucht zoals het Corona virus (SARS-CoV-2) te verlagen. Luchten wordt ook gebruikt voor verkoeling bij warm weer. Dit kan overdag als er mensen aanwezig zijn maar ook ‘s nachts. Door ’s nachts te luchten bij warm weer wordt de ruimte afgekoeld naar een prettige temperatuur voor de volgende dag.